1 av 2
Tre missnöjda föräldrar, Ann-Marie Sääf, Evelina Gustafsson och Malin Wester med Alex, 1 år. Foto: Mårten Nilsson/SR Uppland.
2 av 2
Barnskötare Lena Andersson framför förskolan

Kritik mot förskoleflytt

Föräldrar i Knivsta protesterar mot att kommunen tänker lägga ner Kölängens förskola där 26 barn finns i dag.

Beskedet skickades ut i slutet på förra veckan per mejl och brev till föräldrarna, och nedläggningen ska ska redan till hösten.

I utskicket kallades föräldrarna till ett möte, men först om två veckor. Respektlöst, säger föräldern Ann-Marie Sääf:

- Vi känner oss kränkta över den behandlingen, om man nu beslutar om en nedläggning så kanske man i alla fall borde visa oss den respekten att ordna ett möte lite snarare än två veckor efter mejlet.

Beslutet om nedläggningen ska tas på onsdag nästa vecka i utbildningsnämnden, men redan i utskicket till föräldrarna sägs att avsikten är att lägga ned Kölängens förskola.

Nämndordföranden Camilla Westerborn, folkpartiet, säger till Upplandsnytt att nämnden till följd av ändrade skatteintäkter måste spara pengar inför nästa år, och då väljer att lägga ner en förskola som man ändå tänkt avveckla inom några år:

- Vi måste spara pengar och ett sätt att göra det är på lokaler och vi vet att vi kommer ha en del tomma platser till hösten.

Camilla Westerborn medger också att målet att barngrupperna till hösten skulle minskas med ett barn per avdelning inte kommer att nås.

Men föräldrarna på Kölängen kräver i alla fall bättre planering så att hela förskolan i så fall flyttas som en bibehållen enhet om lokalerna inte håller måttet:

- Det är ju det som känns viktigast för oss, att personalen och gruppen får hålla ihop, säger Evelina Gustafsson

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".