Domprost blir biskop

Domprosten i Uppsala, Tuulikki Koivunen Bylund, har blivit vald till biskop i Härnösand.
-Jag är mycket glad och tackar Gud och Härnösands stift, som har visat mig ett så stort förtroende, säger Tuulikki Koivunen Bylund i en kommentar.

61-åriga Koivunen Bylund vann valet med 53 procent av rösterna mot Ingemar Söderström, kyrkoherde i Örebro.

Segern var väntad, Tuulikki Koivunen Bylund segrade både i provvalet och den första valomgången. Hon blir Härnösands första kvinnliga biskop.

– Det är ett privilegium att få börja arbeta som biskop i ett stift där en av de första kvinnliga prästerna i Sverige har gjort sin livsgärning. Ett stift, som visar de allra högsta siffrorna när det gäller medlemskap. Och ett stift, där präster och förtroendevalda vill satsa på erfarenhet och kompetens, även när det uttrycks på svenska med finsk brytning, skriver Tuulikki Koivunen Bylund i ett pressmeddelande.

Hon kommer att vigas till biskop i Uppsala domkyrka den 8 november i år och därefter installeras i Härnösands stift, där Västernorrlands- och Jämtlands län ingår.

– Nu har jag gott om tid på mig att sätta mig in i den kyrkliga situationen i stiftet och de speciella problem och möjligheter som finns där. Jag kommer att använda min sommarsemester till att bekanta mig med geografin och vägnätet, säger hon.

Tuulikki Koivunen Bylund har arbetat som domprost i Uppsala de senaste 14 åren och hon prästvigdes 1971. Hon har tidiagre bland annat jobbat som fängelsepräst i Köpenhamn och som studentpräst i Uppsala. Sedan tolv år är hon ledamot i Statens medicinetiska råd. Hon kommer från Finland, men flyttade till Sverige eftersom det inte var möjligt för kvinnor att prästvigas i den finska kyrkan på 70-talet.

Upplandsnytt
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".