Nya skolor riskerar försenas

I dag börjar skolan igen efter sommarlovet. De är många barn som går i skolan och fler kommer det att bli. De närmaste åren ska det därför byggas tre nya skolor i Uppsala.
Tidsplanerna för två av skolbyggena är mycket snäva och det är osäkert om skolorna kommer att bli klara i tid. Skolan som planeras i Ulleråker ska vara klar till skolstarten nästa höst, men i kommunens egna handlingar står det att tidsplanen är mycket hårt pressad och risken finns att skolan inte kommer att bli klar i tid. Skulle det bli så får eleverna gå kvar i de provisoriska byggnader som finns nu, och det blir mer omständligt och dyrare säger Kalle Grönlund, chef för barn och ungdomsenheten i Uppsala. Det kan också bli så att eleverna får gå i Gluntenskolans gamla lokaler under en tid. Så eleverna ska få plats, men det är lite osäkert hur säger Kalle Grönlund. - Vi måste ta hand om alla elever så på något sätt måste vi placera dem, men hur kan jag inte säga i dagsläget, säger han. I Västra Stenhagen ska det byggas en skola som ska vara klar till hösten 2005. Men det är ett stort bygge och även där är det osäkert vad som ska göras om inte skolan blir klar i tid. Lösningen kan bli att skolan byggs i etapper. Det kan innebära att det inte byggs någon gymnastiksal. Eleverna ska då dela gymnastiksal med Stenhagsskolan. Men om utrymmet räcker till är osäkert. Eventuellt kan det bli så att nåra elever får gå kvar i Katedralsskolan, men där är det tänkt att de bara ska vara gymnsium och dit kommer det att komma många nya elever. Det kommer alltså att bli trångt. - Det kommer bli krångligt både för gymnasiet och för grundskolan men vi tror att det kommer vara klart till höstterminen 2005, säger Kalle Grönlund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".