Butiker kräver ersättning

Flera butiksägare vid Dragarbrunnsgatan i Uppsala kräver nu ekonomisk kompensation från Uppsala kommun för de långvariga gatuarbeten som de menar har orsakat stort bortfall av kunder.

En av dem som vänt sig till kommunen är pingstkyrkans butik Gospelhörnan, där Björn Holmgren är butikschef.

- Vi räknar med ett inkomstbortfall på ungefär 22 procent under 8 månaders tid. Det är en otroligt stor påverkan på vår ekonomi, säger han.

Butiken begär nu 178,000 kronor i kompensation.

- Det är vad vi uppfattar som en saklig begäran utefter hur det har påverkat oss, säger Björn Holmgren.

Det är fyra butiker vid Dragarbrunnsgatan, som har lämnat in ersättningskrav till Uppsala kommun för de arbeten som pågått sedan i somras med att lägga ny gatubeläggning. Totalt kräver de fyra butikerna runt en halv miljon från kommunen. Förutom Gospelhörnan är det kiosken Time och klädesbutikerna Boutique Nathalie och Ulla Wallins mode, där ägaren Ulla-Britt Vallin direkt märkte att kunder försvann på grund av gatuarbetena. Nu kräver hon minst 100,000 kronor i ersättning från kommunen.

- De vände här i hörnan på S:t Olofsgatan, eftersom det inte gick att gå förbi här. Folk som har färdtjänst har inte kunnat komma och besöka mig alls.

Är det kommunens ansvar, måste man inte kunna bygga om gator ibland?

- Jo, men man måste ju se till att man får in sina kunder när man har en affärsrörelse. De kan ju inte stänga av med stora plattor, som har legat här framför entréerna, och grus och sand som folk ska gå på, utan landgångar eller någonting och så stora maskiner framför dörrarna. Det går inte att få in kunder på det viset, säger Ulla-Britt Vallin.

Vilka chanser butikerna har till ersättning är ännu oklart. Kommunen samarbetar med ett försäkringsbolag, och begäran om ersättningar bedöms från fall till fall.

Jan-Olof Hasselborn är kommunens handläggare av de fyra ärendena. I dagsläget kan han inte ge något besked om kravet från butiksägarna på Dragarbrunnsgatan.

- Får man en skrivelse måste man först analysera och se vad det står ordentligt. Vi får se vad utvärderingen blir, säger han.

Björn Holmgren, butikschef för Gospelhörnan är förhoppningsfull.

- Vi utgår positivt om att kommunen vill oss väl och inte vill sabotera vår verksamhet, säger han.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se