Besvikna föräldrar på Björkvallens förskola, fr v Kristina Nilsson, Catrin Johansson, Anna Torstensson, Maria Linder, Linda Olsson och Daniella Enander med sina barn. Foto: Mårten Nilsson/ SR Uppland.
björklinge

Förskola stängs snabbt

Björkvallens förskola i Björklinge ska läggas ner, och nedläggningen kommer att ske redan till sommaren. Föräldrarna är besvikna över det snabbt fattade beslutet.

Föräldrarna, som nyligen fått beskedet, kräver nu att verksamheten ska flyttas som en bibehållen enhet, inklusive personal, när den flyttas till Ramsjö förskola, också belägen i Björklinge.

– Det här handlar om små barn på 1-3 år. Vi kräver att de får flytta över till Ramsjö med den personal de har i dag och som de känner sig trygga med, säger föräldern Maria Linder.

– Jag är jättebesviken på kommunen, säger Anna Torstensson och fortsätter:

– På torsdagen får vi en lapp i våra barns fack att förskolan ska läggas ner. På fredagen får vi ett brev i brevlådan med ett placeringsbeslut om vart våra barn ska, och det ska vara godkänt och inskickat till onsdagen efter. Det innebär att jag som förälder inte får någon möjlighet att se mig om vilka alternativ jag har och se vad som blir bäst för mitt barn.

Om enheten inte flyttas som en hel enhet, vad händer då för din del?

– För min del försöker vi få in Emil på en privat förskola här i Björklinge. Jag känner att jag inte vågar lita riktigt på kommunen längre, de lägger ner för mycket förskolor, och jag vill inte gå igenom det här en gång till, säger Anna Torstensson.

Björkvallens förskola har i dag 17 barn men har lokaler som är utdömda, och Uppsala kommuns beräkningar visar på ett minskat barnantal i Björklinge till hösten och att alla kommer att få plats på Ramsjö förskola ungefär 300 meter bort. Föräldrarna menar att planeringen är ryckig och kortsiktig, men områdeschefen för förskolan Kristina Kristiansson tycker inte att det gått att planera bättre:

– Det är först nu vi har hela kartan över hur många barn som söker förskoleplats i Björklinge, säger Kristina Kristiansson.

Att personalen i sin helhet får flytta med samma barn kan Kristina Kristiansson inte lova, den närmare planeringen påbörjas nästa vecka.

Beslutet om nedläggningen har tagits på tjänstemannanivå, men socialdemokraten Bengt Sandblad tycker att beslutet borde ha förts upp till barn- och ungdomsnämnden:

– När vi har sammanträde efter helgen så ska jag ta upp den här frågan. Det är möjligt att beslutet är riktigt, men jag vill ta upp det i nämnden så att vi är överens om att det är en lösning som är lämplig, säger Bengt Sandblad.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".