Fler toaletter dröjer

Det finns i nuläget inga pengar i kommunerna för att se till att skolorna får fler elevtoaletter. Det säger företrädare för både Uppsala och Tierps kommuner till Upplandsnytt. Som vi berättat tidigare så har flera högstadieskolor för få toaletter i förhållande till antal elever.

- Just nu med omedelbar verkan är det ju svårt. Kommunen har ju stram budget, och rör det sig om mycket pengar så ska de ju skjutas till pengar. Och det kan man ju inte göra under detta år, det får man ju göra under nästa budgetår år i så fall, säger Tony Persson.

Av de nio skolor som Upplandsnytt granskat i länet så har fem alldeles för få toaletter i förhållande till antalet elever. Arbetsmiljölagens föreskrifter säger att det på en skola måste finns en toalett per varje påbörjat 15-tal elever, dvs 15 elever per toalett.

Flera högstadieskolor i Uppsala låg på siffror runt 20 elever per toalett, och på Ol Andersskolan i Skärplinge till exempel så går det 19,4 elever per toalett - klart över gränsen, enligt Arbetsmiljöverket. Tony Persson i Tierp igen:

- Vi får ju titta på det här med Ol Andersskolan nu då.

- Kommer ni också att utreda hur det ser ut på alla andra skolor också?

- Ja, vi får ju titta på det. Naturligtvis måste vi försöka få en bild av hur läget är, säger Tony Persson.

Sven-Gunnar Dahlqvist, som är fastighetschef i Uppsala kommun, säger att det är helt uteslutet att gå in i varje enskild skola och bygga till fler toaletter. I stället jobbar med den så kallade moder niseringen av skolorna, och det få åtgärdas succesivt:

- De skolor som är byggda enligt en gammal norm så är det dessvärre färre toaletter. Och vi försöker åtgärda detta i den takt som det går.

- Att lösa det nu, att bygga till fler toaletter är ofta väldigt dyrbart. Det innebär så stora kostnader att det inte går att försvara, säger Sven-Gunnar Dahlquist.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".