Få elever med godkänt betyg i Sigtunaskolor

I Sigtuna kommun går färre elever än riksgenomsnittet ut grundskolan med godkända betyg. Och det är stora skillnader mellan olika grupper och olika kommundelar.
Det är skolstart i Sigtuna. Men om statistiken håller i sig kommer bara drygt hälften av barnen som springer runt på skolgården gå ut nian med godkända betyg. Det är stor spridning mellan skolorna i Sigtuna. År 2002 fick 8 av tio elever godkänt på S.t Olof i Sigtuna stad medan bara fyra av tio klarade kraven på Valstaskolan. Anna-Karin Lundström är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Sigtuna. I en ny rapport menar hon att skolan i kommunen speglar klassamhället. - Det finns ju bakgrundsfaktorer som kan förklara en stor del av våra låga resultat. Det handlar om föräldrars utbildningsnivå, andelen invandrarelever och andelen pojkar faktiskt. Hon säger också att det har större betydelse med resurser i ett område som Valsta än i Sigtuna stad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".