"Värda en fräsch miljö"

Efter rapporteringen om ofräscha elevtoaletter reagerar nu Lärarförbundet, som föreslår ett speciellt ROT-program för uppfräschning av skolor i Sverige.

Upplandsnytt och Sveriges Radio har tidigare i veckan rapporterat om högstadieskolornas ofräscha elevtoaletter.  

Lärarförbundet föreslår nu ett speciellt ROT-program för uppfräschning av skolor i Sverige. Ett program som ska garantera kommuner ordentliga avdrag för renovering och nybyggnation på skolor, och därigenom också ge nya, fräscha toaletter till elever.

Eva-Lis Sirén är ordförande i Lärarförbundet:

- Både elever och lärare är värda en fräsch arbetsmiljö. Skolan är Sveriges största arbetsplats och detta är inte acceptabelt, säger Eva-Lis Sirén.

De senaste dagarna har vi rapporterat om vår undersökning på nio högstadieskolor i Uppsala län, som visar att var fjärde elevtoalett vi undersökt var ofräsch.

Elever vi pratade med menade att det är nedskräpat och stökigt, men också trångt med tråkiga färger och dålig belysning, och den här bilden får samtliga Sveriges Radios lokala kanaler som rapportering kring den här frågan i veckan.

Två elevorganisationer har tillsammans med Lärarförbundet i Sverige skickat ett brev till finansminister Anders Borg och föreslagit att regeringen ska införa ett särskilt ROT-program för skolor. Det skulle ge kommuner möjligheter att och rusta upp skollokaler, däribland elevernas toaletter, och sedan göra skatteavdrag.

- Det innebär helt enkelt att man med hjälp av ett ROT-program, där regeringen går in med stöd, helt enkelt kan fräscha upp och rusta upp miljön på Sveriges skolor. Man bidrar till sysselsättningen på det här viset och kommer åt en väldigt viktig fråga som ni belyst i era program, sägert Eva-Lis Sirén.

Men tror du att upprustning av elevtoaletter automatiskt innebär att de blir fräschare under skoltid?

- Nej, sedan handlar det naturligtvis också om att städning och underhåll måste fungera givetvis.

Brevet till finansministern skickade organisationerna i början av december 2008. Men ännu har inget svar kommit, berättar Eva-Lis Sirén:

- Vi har tyvärr inte fått något svar.

Vad tyder det på, tror du?

- Det tyder naturligtvis på att vi befinner oss i ett tufft ekonomiskt läge där det finns många prioriteringar för regeringen att göra. Men ett svar runt detta hade vi välkomnat, säger Eva-Lis Sirén.

Finansdepartementet hälsar via Anders Borgs pressekreterare att det i nuläget inte kommer att gå Lärarförbundet till mötes med ROT-avdrag för skolor. Landets kommuner har nyligen fått 17 miljarder kronor från staten, och hur dessa pengar används är helt upp till kommunerna.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".