Facket kritiskt till landstingets utförsäljning

Det står nu klart att ISS Sverige och Sodexho AB kommer att ta över städverksamheten och delar av vaktmästeriverksamheten för landstinget.
Ungefär tvåhundra anställda kommer att bli erbjudna att byta arbetsgivare vid årsskiftet. Ungefär tvåhundra anställda kommer att bli erbjudna att byta arbetsgivare vid årsskiftet. Men Bo Rautio som är fackrepresentant för Kommunal är inte säker på att alla kommer att tacka ja till erbjudandet. Han menar att det som idag ses som en vinst kan vändas till en förlust. Det kan bli väldigt kostnadskrävande för landstinget om anställda tackar nej att gå över. Det finns exempel på där 50 procent av personalen tackat nej vid den här typen av upphandlingar. ISS Sverige kommer att sköta städverksammheten i Uppsala och på Enköpings lassarett medan Sodexho kommer att ansvara för Norduppland. Landstinget räknar med att göra en vinst på 15 till 17 miljoner kronor dom två första åren, något som alltså Bo Rautio på Kommunal tror bli svårt att lyckas med om många av dom anställda säger nej till erbjudandet att gå över. Det skulle innebära merkostnader pågrund av omplaceringsomgångar och uppsägningstider.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".