Studenten Gabriel Ledung som hoppas komma in på sommarkurser.

Rusning till sommarkurser

Lågkonjunktur på arbetsmarknaden betyder högkonjunktur på universiteten. På Uppsala universitet har antalet ansökningar till sommarkurser ökat med 25 procent jämfört med förra året.

Gabriel Ledung läser systemvetenskap i Uppsala. Han har inte sökt något sommarjobb utan hoppas på att kunna plugga i sommar.

– Min erfarenhet från tidigare är att det ändå är så svårt att få jobb, så då känns det mer säkert att satsa på sommarplugg.

Tror du att det är svårare nu när det är sämre tider?

– Ja, det är det nog säkert.

Vad gör du om du inte kommer in?

– Det finns hur många kurser som helst så någon måste jag komma in på, säger Gabriel Ledung.

I år kan det bli kärvt att komma in på Uppsala universitets 75 sommarkurser. Antalet ansökningar har nämligen ökat från 2 000 till drygt 2 500 jämfört med förra året. Även de ansökningar som kommer in efter det att ansökningstiden har gått ut har ökat, och det rejält. Förra året sökte ungefär 200 personer i efterhand och i år har det redan kommit in närmare 500 sena ansökningar.

Cilla Häggkvist är chef för Uppsala universitets antagningsenhet. Hon menar att det finns risk för att alla som vill läsa i sommar inte kommer in.

– På de populäraste kurserna finns det alltid en sådan risk, att det är fler som söker än vad vi antar. Men nu kommer det säkert bli en spärr även på de kurser där man tidigare har antagit alla, säger hon.

Vad tror du att ökningen beror på?

– Det är svårt att säga med det kan bero på lågkonjunkturen och på hur arbetsmarknaden ser ut nu, att det är svårt att få sommarjobb eller att man kommer tillbaks och läser kurser.

Vad tycker du att de elever som inte kommer in ska göra?

– Jag tycker att de ska titta om det finns någon annan kurs där det finns platser kvar, så kan de kanske söka till den. I så fall ska de kontakta institutionen direkt och se om det finns platser kvar när antagningen är klar, säger Cilla Häggkvist, chef för antagningsenheten i Uppsala.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".