Saman Faramarzi

Unga i Sävja vill ha lokal

Nu tar ungdomar i området Sävja i Uppsala saken i egna händer. Efter flera år utan en lokal för fritidsaktiviteter för ungdomar som gått ut gymnasiet så samlas i dag initiativtagarna till ”Nya Konsum”, uppkallat efter den gamla livsmedelslokalen som varit stängd och outnyttjad i flera år.

- Det råder bostadbrist överallt, och det är brist på lokaler för föreningslivet för ungdomar. Och det står ett tomt hus. Nånstans brister det i logiken. Det borde inte vara svårare än så att öppna upp lokalerna, säger Saman Faramarzi, som är den som håller i trådarna under aktiviteterna i eftermiddag.

I Sävja finns i dag ett par ställen för ungdomar att samlas på. Men de ungdomar som gått ut gymnasiet, eller de som befinner sig mellan högstadiet och gymnasiet, upplever att det inte finns ett ställe som riktar sig till just dem. Därför har nu en grupp initiativtagare dragit igång projektet ”Nya Konsum”, ett försök att få till en öppning av den sedan några år tillbaka stängda lokalen där livsmedelsbutiken låg förut på Ölandsresan i området Sävja i Uppsala.

Under eftermiddagen och kvällen, med start klockan 15 anordnas därför olika workshops, grillfest, konserter och filmvisning precis utanför den stängda butiken. Lokala Sävja-artister i form av Kung Henry och Spakur har kallats in för att instruera i hip hop, och en elev från Bolandskolan ska lära ut dans. Dessutom kommer en boxningsinstruktör som ska lära ut boxning.

Med den här dagen hoppas Saman Faramarzi att någon ska få upp ögonen för hur situationen ser ut för många ungdomar i Sävja.

- Det här är vårt sätt att kontakta kommunen. I annat fall så brukar man gå till kommunen och sköta det den formella vägen. men det finns ungdomar här ute som vill aktivera sig och då är det lika bra att visa i stället för att gå dit, säger Saman Faramarzi.

Vad hoppas ni att det här arrangemanget leder till?

- Att ett kommunalråd kommer hit och öppnar upp lokalerna. Vi får väl se vad som hädner. Det här är vårt sätt att kontakta kommunen. Kommer ungdomarna hit, och politikerna ser att det finns en vilja här ute, så är det bara deras vilja som saknas egentligen, säger Saman Faramarzi.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".