Kvarn förstörd i brand

Uppdaterad 08:35
En häftig brand utbröt sent på måndagskvällen i den mer än 100 år gamla kvarnen vid Nyby såg i Björklinge. När räddningstjänst och polis kom till platsen var kvarnen redan övertänd. Branden misstänks vara anlagd.

– Det finns uppgifter som gör gällande att branden kan vara anlagd. Någon har sett en Volvo V70 försvinna i hög fart från platsen, säger Magnus Rova, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala.

För räddningstjänsten var kvarnen snabbt förlorad och det gällde att begränsa spridningen berättar räddningsledaren Mikael Grankvist:

– Vi såg att den var övertänd, det var närliggande byggnader som vi försökte hålla och lyckades hålla. Sedan var det även kraftigt gnistregn i skogen där det också fanns byggnader.

Det var inget annat som antändes?

– Nej, och det var det viktigaste. Där hade vi tur för vinden låg åt rätt håll. Byggnaden mittemot är en stor byggnad med grästak. Det var nära att den gick med i branden men vi lyckades, och det är vi glada för, säger räddningsledaren Mikael Grankvist.

Kvarnen var från slutet av 1800-talet, enligt kvarnexperten Lars Falk i Uppsala. Men det har stått kvarnar och sågverk på samma plats sedan medeltiden.

För ägaren Setra Group är det tungt att kvarnen brunnit ner trots att den stått oanvänd de senaste femtio åren. Det berättar platschefen på Nyby såg, Ove Sjögren:

– Det är väldigt tråkigt eftersom det här är sågen ursprung som gått upp i rök. Rent produktionsmässigt fyller inte byggnaden någon större funktion utan har mest använts som förråd.

Hur tror du stämningen kommer vara på sågen i dag?

– Det blir nog lite sorgsna blickar åt brandplatsen. Sedan är det extra tråkigt att polisen tror att branden är anlagd. Tyvärr är det sådan verklighet vi lever i att sådant här förekommer då och då, säger platschefen Ove Sjögren på Nyby såg.

Lars Falk är kvarnexpert och sörjer byggnaden:

- Kvarnen har ju anor från medeltiden förmodligen. Själva byggnaden är väl från början av 1800-talet, men sen har den byggts på. Jag tycker att det intressantaste med den är just de här olika tillbyggnaderna som visar olika epoker.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se