Uppsala utreder Rakel

Nu funderar även Uppsala kommun på att börja använda det nya digitala kommunikationssystemet Rakel som polis, räddningstjänst och SOS-Alarm allt mer går över till.

Först och främst vill kommunen använda systemet vid allvarliga händelser men också inom den egna verksamheten.

– I en sådan händelse så är verkligen kommunikation är verkligen A och O. Mycket av samhället i dag bygger på mobiltelefoni. Får vi större händelser då går basarna ner på grund av att allmänheten ringer med mobiltelefonen för att kontakta anhöriga, se vad som händer. Rakel ligger som ett helt separat system, det är reservkraftförsörjt vilket gör att det är myndigheter och den som är drabbad som då har en möjlighet att styra, berättar Fredrik Noén på Uppsalas räddningstjänst.

I nuläget ligger frågan om ett nytt digitalt kommunikationssystem inom kommunen bara på utredningsstadiet. Kommunen vill först kartlägga om det finns ett behov i verksamheten och i krishanteringsorganisationen.

– I dag använder vi oss av mobiltelefoni och vanlig telefoni och man får flytta folk till staber och ledningsplatser för att leda dem. Det fungerar nu men vi hade ju telefonavbrottet här för ett antal år sedan då man fick gå över till reservdrift, radiokommunikation i det analoga systemet och damma av lite teknik som vi hade på hyllorna. Det skapar i sin tur problem när man inte använder det i det dagliga arbetet, säger Fredrik Noén.

Det är just det problemet och kostnaden som talar mot ett nytt kommunikationssystem. Därför menar Fredrik Noén att Rakel, om det införs, bör användas i det dagliga arbetet.

– Det som är tänkt att man ska kunna titta på är allting från kommunala bolag till hemtjänst, socialtjänst, teknikska förvaltningar osv, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".