1 av 2
Marcus Egnell söker nytt jobb.
2 av 2
Lars Irenéus, chef för Arbetsförmedlingen i Tierp
arbetsmarknad

Tierp hårt drabbat

Upplandsnytt riktar den här veckan extra uppmärksamhet mot arbetsmarknadsläget i länet. I Tierp har varsel och uppsägningar blivit en del av vardagen. På ett halvår har arbetslösheten mer än fördubblats.

Hittills har det norduppländska näringslivet blivit hårdast åtgånget av lågkonjunkturen. En av dem som blivit av med sitt jobb är Marcus Egnell.

– Ja, man blir ju lite uttråkad. Det blir mest att ta det lugnt, titta på TV och söka arbete. Det är många andra som söker så jag har inte fått något än, säger Marcus Egnell.

Efter en motig höst varslade Habia Cable i Söderfors i december ett 20-tal anställda om uppsägning. En av dem som tvingades sluta är 23-årige Marcus Egnell i Tierp.

För ett par veckor sen varslade Sandvik i Gimo 350 personer och förra veckan var det Scana Steel i Söderfors som varslade 60 anställda.

Norduppland har drabbats hårt av finanskrisen, framförallt är det företag inom verkstadsektorn som råkat illa ut och minskat kostymen med varsel och uppsägningar som följd.

Just Tierp och Söderfors är två orter som återkommer i de här sammanhangen.

I somras var arbetslösheten i kommunen knappt två procent nu är den runt fyra, räknar man in folk som är i åtgärder då närmar den sig sex. Utvecklingen vände fort, berättar arbetsförmedlingschefen i Tierp, Lars Irenéus.

– Vi skriver in och skriver in och skriver in arbetslösa. Det är inte så mycket utströmning tyvärr, säger Lars Irenéus.

För ett år sedan var det full fräs här?

– O ja, o ja! Vi hade bristyrken. Vi fick inte fram folk. Vi letade land och riket runt och det var svårt att hitta arbetskraft. Den här utvecklingen tror jag inte någon har siat om, säger Lars Irenéus.

Många av de nordupplänningar som tvingas stämpla ut för gott från sina arbeten är unga människor. Samtidigt växer gruppen som aldrig kommit ut på arbetsmarknaden.

I Tierps kommun ligger ungdomsarbetslösheten på tio runt 10 procent, säger arbetsförmedlingschefen med en bekymrad min.

– Där har vi svårigheter. Om man fick önska något via radio, om det är någon arbetsgivare som lyssnar, så behöver vi praktikplatser och ingångsjobb och kontakter med arbetslivet. Det är det ungdomarna behöver.

Marcus Egnell, hoppas just nu på något sommarvikariat. Och löser det sig inte med jobb i Tierp är han beredd att flytta. Arbetslösheten börjar märkas i plånboken.

– Man är van att ha den där lite större lönen så man får dra ned på vissa kostnader.

Hur ser du på framtiden? Kommer det lösa sig snart eller kommer det dröja ett tag?

– Jag tror att det kan dröja ett tag, men jag hoppas att det löser sig snart, säger Marcus Egnell.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".