Ytterligare kostnader för kommunen menar kritiker. Foto: Foto: Pereric Öberg / Uppsala Universitet

Musikklasser till ILU

Det är nu klart att Stiftelsen Uppsala Musikklasser, som idag stödjer den kommunala skolan Uppsala musikklasser, kommer att flytta in i gamla lärarseminariuet, ILU, i Uppsala nästa år.

Nästa höst blir de också en friskola, och har skrivit ett 15-årigt hyresavtal med fastighetsägaren.

Moderaten Cecilia Forss, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, är inte förvånad:

- Jag har varit förberedd på det, man har ju ansökt om att bli friskola och berättat att man söker lokaler i gamla ILU, säger hon.  

Till hösten 2008 stod Nannaskolan nyrenoverad för musikklasserna att flytta in i. Men skolledningen vägrade flytta dit bland annat eftersom en viktig del, akustiken, inte kunde garateras.

Hela renoveringen av Nanna kostade Uppsala kommun närmare 90 miljoner kronor och beslutet tidigare i år blev ändå att musikklasserna ska flytta in nu till hösten 2009.

Men i dag så kom beskedet att den stiftelse som stödjer musikklasserna, Stiftelsen Uppsala musikklasser, gjort klart med ett 15-årigt hyresavtal på det gamla lärarseminariumet, ILU. Ett avtal som nu gör det möjligt för dem att starta en friskola med musikklasser.

Stiftelsens ordförande Rolf Nygren vill inte ställa upp på en bandad intervju och han vill inte svara på frågor som handlar om Nannaskolan och dess renovering. Men han säger att lokalerna på ILU är bättre anpassade till verksamheten än vad Nannaskolan är, och att friskolan startar hösten 2010.

Så här säger några elever på Uppsala musikklasser om det hela:

- Det är klart det vore bra, men det är ändå en bit dit, säger en kille.

- Jag vet inte hur det ser ut, men det skulle vara kul, så vi får större skola och mer klassrum, säger en annan.

Reglerna säger att hyran för de nya lokalerna för friskolan på ILU måste betalas av kommunen. Vi hör socialdemokraten Bengt Sandblad:

- Det är en härva utan like. Först kräver man att få Nanna-skolan, och när man får Nanna-skolan vägrar man att flytta dit. Sen ber man om att få bli en självstyrande skola, och så får man bli det, också ska man bli en friskola. Det är en fördyrning för kommunen som blir enorm, säger han.

På frågan om kommunen kommer fortsätta ha en kommunal skola med musikinriktning, så svarar moderaten Cecilia Forss, så här:

- Jag utgår ifrån att kommunen också kommer fortsätta med den verksamhet som man har idag.

Finns det ett underlag för att ha två musikskolor i Uppsala?

- Det tror jag det gör, det är väldigt många elever som inte kommer in, säger Cecilia Forss.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Christine Oden
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".