Avtal om Uppsala Resecentrum undertecknat

Efter 13 år undertecknades i dag avtalen om Uppsalas Resecentrum. Uppsala Kommun och Banverket hoppas nu kunna följa den ursprungliga planen och sätta i gång att bygga nästa höst. Men allt pekar, enligt Uppsalas kommunalråd Lena Hartwig, på att projektet dröjer ytterligare några år.
Från det att man får klartecken att bygga kommer det ta fyra år innan nya resecentrum i Uppsala står färdigt att invigas. Flera spår och planskilda järnvägskorsningar är några förändringar som både ska öka trafikkapaciteten och säkerheten, dessutom ska stationshuset byggas om med nya butiker och bättre väntutrymmen. Miljardprojektet ska till största delen bekostas av banverket med 670 miljoner kronor, Uppsala kommun med 350 miljoner, varav 120 miljoner är statsbidrag. Men som det ser ut i dag kommer inte banverket få pengar att börja bygga förrän tidigast år 2007. Det här kommer regeringen ta beslut om i november. Kommunen kommer nu med Lena Hartwig i spetsen att uppvakta regeringen och rikspolitikerna för att öka banverkets anslag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".