Göran Smideborg. Foto: Sarah Bruze.

"Det var jättejobbigt"

Många av dem som blev arbetslösa i början på nittiotalet har inte hittat nya jobb.

En av de som blev arbetslös då är Göran Smideborg från Skutskär.

- Det var jättejobbigt. Än i dag vet jag inte hur vi klarade av det, berättar Göran Smideborg.

I september 1992 fick Göran Smideborg för sista gången gå hem från jobbet på Stora Enso i Skutskär. Då var han 25 år, hade två barn och stora lån på sitt nybyggda hus. Vid sidan av sitt jobb som deltidsbrandman tog Göran alla ströjobb han kom över. Han fick till slut jobb på Korsnäs AB, där han fortfarande jobbar.

- Man fick ju tänka över: vad vill jag göra? Jag ser det positivt nu, men just då var det jättejobbigt.

Men för många av dem som blev arbetslösa i början på nittiotalet gick det inte lika bra. Det visar den forskning som gjorts på institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering vid Uppsala universitet, som följt personer som blev av med jobbet 1992 till -95. Anders Forslund är docent där.

- Det finns ju både stora skillnader och stora likheter den här gången och förra gången. Det är en betydligt högre nivå på arbetslösheten den här gången. Så det kommer både att bli problem för de som var arbetslösa innan krisen och de som blir det nu, säger Anders Forslund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".