RKU:are ännu inte hörda

De fyra medlemmarna i Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU, som misshandlades utanför sin lokal, i centrala Uppsala, för snart tre veckor sedan, är kritiska till polisens sätt att hantera utredningen.

Trots att polisen säger att de tar utredningen på största allvar och trots att de misshandlade själva hört av sig för att få lämna uppgifter, har tre av ungdomarna ännu inte hörts av polisen efter händelsen.                   

- Det har inte hänt någonting, det känns för jävligt. Vi sitter ju inne med information, som är viktig och som vi inte har fått delge, då känns det inte som att de tar oss på särskilt stort allvar.

Det har snart gått tre veckor sedan de fyra medlemmarna i Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU, utsattes för grov misshandel av drygt tio maskerade personer.

De hördes av polisen på plats, direkt efter misshandeln, men enligt dem själva glömde de i chocken och uppståndelsen flera viktiga detaljer, som de tror skulle kunna hjälpa polisutredningen framåt.

- Vi vill att de ska komma till en lösning och få fast dem som gjorde det och då vill vi ju kunna hjälpa till med den information vi faktiskt har.

Efter att själva ha hört av sig till polisen, fick en av dem lämna kompletterande uppgifter via telefon. Men tre av dem har fortfarande inte hörts av polisen.

Enligt polisens presstalesman Christer Nordström, är politisk våld något som tas på största allvar och polisen planerar också att höra alla fyra.

- Man arbetar på så snabbt det går med de här ärendena.

Hur kommer det sig att de inte har hörts sedan dess?

- Jag vet inte exakt vad som kan vara orsaken till det, men en förklaring kan vara att vi hela tiden får in frihetsberövade personer, som antingen anhålls eller häktas, och de ärendena måste vi ge förtur. Det innebär att vissa ärenden kan bli liggande i några veckor innan vi hinner ta itu med dem.

Samtidigt säger ni att ni tar den här typen av brott på största allvar, de här ungdomarna tycker inte att det känns så. Vad har du att säga till dem?

- Jag kan förstå det. Det är bara att beklaga att de inte har fått lämna uppgifterna tidigare.

De tre ungdomar, som ännu inte hörts, hoppas nu att polisen ska höra av sig så snart som möjligt.

- Det är inte bra att det går så lång tid, säger en av dem.

- Än så länge känner jag att jag kommer ihåg, men det blir ju sämre för varje dag som går. Om det skulle börja gå uppåt en månad eller så, så vet jag inte vad som skulle hända med minnet, säger en annan.

             Måna Degerman
mana.degerman@sr.se