ARBETSMARKNAD

Erasteel kämpar i krisen

Personalnedskärningar och minskad produktion är vardagen på flera norduppländska företag sedan finanskrisen slog till på allvar. På Erasteel Kloster i Söderfors är orderboken nästintill blank.

Företagets hopp står till de franska ägarnas styrka och tålamod. Situationen är allvarlig, berättar Lars Taflin som är teknisk chef på företaget.

- I det läge som vi är i nu, är vinstmål sekundärt. Det det handlar om är att överleva, det vill säga ha kontroll på den kassa man har, så att inte den sinar, säger han. Orderstocken minskar, orderingången är knapp, så läget är i allra högsta grad kritiskt.

Stålet från Erastel Kloster används bland annat för att göra verktyg till den hårt sargade bilindustrin.  Runt 450 personer arbetar på bolagets enheter i Söderfors, Långshyttan och Vikmanshyttan. Vid nyår inleddes en bantning tillföljd av lågkonjunkturen, över 100 tjänster kommer att försvinna.

Erasteel är långtifrån ensamma om att skära ned i det norduppländska näringslivet.

Sandvik i Gimo och Atlas Copco i Tierp liksom Åkers och Scana i Söderfors har sett om sitt hus med varsel och uppsägningar som följd.

Upplandsnytts kontakter med chefer för de större bolagen visar också att det finns dem som klarar krisen rätt bra. På Jaco i Hargshamn, som gör elstationer, är orderläget gott och framtiden ljus. Likadant är det på Karlit, som arbetar mycket för IKEA.

På Erasteel Kloster i Söderfors har stoppade ordrar lett till ett växande lager. Den här veckan är det fart på maskineriet, men ganska ofta står allt stilla och då får personalen göra annat.

- Det kan vara utbildning, fortbildning, underhåll. Vi har gjort stora delar av det vi normalt sett brukar göra under ett sommarstopp. När det sedan inte finns kvar att göra i form av underhållning, utbildning och annat, så får folk gå hem med lön, permittering, säger Lars Taflin.

Erasteel har även produktion i Frankrike, Storbritannien och USA - samtliga produktionsorter har haft det tufft på sistone. Trots krisen ser Lars Taflin ingen risk för att något av järnverken läggs ned, de olika enheterna är beroende av varandra.

Dessutom har ägaren, den franska gruv- och metallkoncernen Etamet, gott om kapital efter flera framgångsrika år.

- Erasteel behöver stöd av mamman, jag tror att vi kan sägas vara väldigt uthålliga. Vi ser med tillförsikt fram emot en vändning, där vi förhoppningsvis kommer ut on top, säger han.

 August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se