Polisen provar ny alkotest-metod

Genom ny teknik som tagits fram i Uppsala kan polisen nu ta prov på misstänkta rattfyllerister direkt i polisbilen och analysera resultatet på plats.
Den nya metoden gör att polisen sparar tid och kan jaga fler berusade förare, säger Per-Olov Wettervik trafikpolis och närpolis i Östhammar Med den nya metoden kan en misstänkt rattfyllerist avslöjas och rapporteras inom en kvart på plats av polisen. Det nya bevisinstrumentet heter Evidenzer och har använts i Uppsala under sommaren. Utrustningen är densamma som på polisstationen, den mäter om föraren har för höga halter av alkohol i utandningsluften. Nu har tekniken gjorts om så att den går att ta med i polisbilen. I stället för att åka ända till polisstationen kan hela proceduren utföras i bilen. Idag används den nya tekniken också i västerbottens län, kalmars och östergötlands län. Än så länge har ingen utvärdering kunnat göras, men planen är att Evidenzer snart ska tas i bruk över hela Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".