Snickaren Sten-Olov Sporrong är en av dom som fått nytt jobb Foto: August Bergkvist / SR Uppland

Företag satsar på äldre

För många av dom som blir av med sitt jobb när dom är över 50 kan det vara nästintill omöjligt att hitta ett nytt arbete. Men nu finns en ny chans.

Ett företag som har seniorarbetskraft som specialitet på att etablera sig i Uppland.

En av dom som fått ett nytt jobb är snickaren Sten-Olov Sporrong i Uppsala. Han har varit med om många anställningsintervjuer som gått snett.

- Det första dom frågar när dom ser en sån här stabbe komma in genom dörrn är: när är du född? Så svarar man och då säger dom att dom hade räknat med något yngre, berättar han.

60-åriga Sten-Olov står i full snickarmundering och lutar sig mot ett rött trästaket i vårsolen i Luthagen i Uppsala, det vankas jobb. Redan när han va 40-45 började han märka att arbetsgivarna ryggade tillbaka för hans ålder.

Nu har Sten-Olov börjat arbeta för ett bolag som ser hans ålder som en tillgång. Företaget arbetar med allt från hushållsnära tjänster och bygguppdrag till mentorskap och chefsrekryteringar.

- Vi prioriterar 55+ för vi vet att de besitter mycket kunskaper och är självgående, säger Erik Lindberg, regionchef för Hyrsenior.

På företagets lönelista återfinns flera som råkat illa ut i lågkonjunkturen, här finns också dom som själva valt att trappa ner och styra över arbetstiden. En annan kategori är dom som jobbar extra för att göra nåt helt annat som avkoppling. Här finns bland annat en känd svensk VD.

Många av dom som går ut i arbetslöshet när dom är över 50 misslyckas med att hitta en ny fast anställning innan dom går i pension. På Arbetsförmedlingen tror man att det här kan vara något av början på en ny trend. Sverige står inför ett stort generationsskifte när 40- och 50-talisterna går i pension och yngre krafter ska ta över.

Victoria Axberg är arbetsförmedlingschef i Uppsala:

- Det behövs kompetensöverbryggande i vissa saker i olika former, säger hon.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".