"Oseriöst av VHS"

Uppsala studentkår tycker att det är hög tid för VHS, Verket för högskoleservice, att tag i problemen på ansökningssidan ”Studera.nu”. Samtidigt har rekordmånga sökt till universitets- och högskolestudier till hösten.

Klockan 12.00 på torsdagen gick ansökningstiden till studier vid högskola och universitet ut.

Sista ansökningsdagen för studier höstterminen 2009 var egentligen i går, men ansökningstiden förlängdes efter att den internetsida som används för ansökan krashat.

Klockan kvart över nio på onsdagskvällen blev söktrytcket helt enkelt för stort och under en timmes tid gick det över huvud taget inte att komma in på sidan. Och detta för tredje året i rad.

Daniel Fredriksson, vice ordförande i Uppsala studentkår, tycker att det är dåligt att Verket för högskoleservice, som ansvarar för sidan, inte har lyckats lösa problemen med överbelastning på ”Studera.nu”.

- Det här är tredje året i rad som den har krashat under sista ansökningsdagen. Man borde vara väl medveten om att det är just under de sista dagarna som det blir ett högt söktryck. Jag tycker att det är något oprofessionellt att inte kunna hantera det tryck, som man vet kommer att uppstå.

Vad innebär det för dem som inte kunde söka?  

- Det innebär ju förstås en stor osäkerhet i stunden att man inte kan söka, när man försöker logga in och göra det. Problemet är kanske inte så stort eftersom de ofta brukar förlänga ansökningstiden, men det skapar en syn på VHS och ”Studera.nu” som relativt oseriösa och det är inte bra.

VHS utreder under onsdagen närmare vad det var som gjorde att sidan havererade. Daniel Fredriksson tror att det är en fråga om resurser.

- Jag tror att man vet vad det är för fel. Man måste helt enkelt lägga resurser på att bygga ut kapaciteten och ta den kostnaden som krävs för att göra det, säger han.

Charlotta Volgsten Forberg är kommunikationsansvarig på VHS.

- Vi har gjort felsökningar under dagen, men vi vet fortfarande inte vad som gjorde att hemsidan krashade.

Tredje året i rad, det känns som att ni borde ha hunnit hitta en lösning. 

- Vi har ju gjort tester, vi är förvånade själva. Jag kan bara säga att vi jobbar på för att försöka fixa det här. Det är det bästa svar jag kan ge, jag förstår osäkerheten.

De studenter som fortfarande inte har lyckats anmäla sig till höstens studier uppmanas kontakta VHS. Men trots problemen med studera.nu, så har rekordmånga personer anmält sig via webben i år. Nästan 325 000 personer, en ökning med 11 procent från förra året.

Det är bland annat den stora årskullen av 19-årigar, samt den rådande lågkonjunkturen som tros ligga bakom ökningen, berättar Charlotta Volgsten Forberg.

Enligt de preliminära siffrorna har ansökningarna till SLU:s programutbildningar ökat med hela 30% sedan i fjol. Ansökningarna till Uppsala universitet, dryga 50.500, har ökat med nästan 8.000 stycken sedan förra året.

Parallellt med att sammanställa ansökningarna pågår arbetet på VHS med att förbättra ansökningstjänsten på studera.nu, så att sidan inte ska krascha även ett fjärde år i rad.

- Det får jag verkligen hoppas. Vi jobbar verkligen för det, säger Charlotta Volgsten Forberg. 

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se