Virus saboterar för företag

Just nu härjar datorviruset "So big version F". Och det skapar mycket problem för både företag och privatpersoner som bombarderas med mail.
Peter Backman som jobbar med datasäkerhet på företaget Toridium ab, väster om Uppsala, säger att det här är ett stort problem, både i Uppland runt om i världen. - Det får fäste väldigt fort och många av forskarna är förvånade över att viruset är så aggresivt, säger han. Det sprider sig sen via e-postens adressböcker och tar på så sätt sig i runt världen. Peter Backman säger att de har sett att antalet virus hos deras kunder har ökat den här veckan från normala 7 till fjorton per dag till över femhundra virus bara fram till lunchtid idag. Just det här viruset förstör inget i datorerna, men det gör att datorerna blir sega och det påverkar många företag. Det bästa sättet att skydda sig är att ha bra antivirusprogram som uppdateras ofta, helst flera gånger per dag. Varifrån viruset kommer vet vi inte säger Peter Backman, men det brukar visa sig efter några veckor. Det här viruset kommer att rulla runt världen i några veckor och störa. Anledningen till att folk lägger ut virus är därför att de vill visa hur duktiga de är och få erkännande i sina kretsar, säger Peter Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".