Nytt studentprojekt ska stävja supandet

Studenter vid Universiteten i Uppsala och Lund dricker mest alkohol bland studenterna i Sverige. Studenthälsan i Uppsala har nu påbörjat ett projekt som ska motverka alkoholmissbruk inom studentvärlden, och de har nu sökt bidrag från Socialstyrelsen.
Folkhälsoinstitutet har gjort undersökningen på nio studieorter som visar att Uppsalastudenterna super mest. Mer än var tionde student ligger i riskzonen, och speciellt studenter mellan 18 och 25 år. Men nu drar studenthälsan igång ett nytt projekt för att minska supandet bland studenterna. -Med riskkonsument menas att man dricker en 75a i veckan, eller motsvarande i öl och vin, säger Claes-Göran Swahn som är studenthälsans direktör. -Och det är 12-13 procent av Uppsalastudenterna som ligger i riskzonen. Claes-Göran Swahn är också initiativtagare till projektet. I den nya satsningen ska man bland annat hålla utbildning av studenthälsans personal, seminarier för nyckelpersoner som kommer i kontakt med studenter, och en studie bland 100 studenter med riskartad alkoholkonsumtion. Men det är ofta svårt för studenthälsan att komma i kontakt med de som faktiskt ligger i riskzonen. -Studenterna har inte utvecklat en alkoholism, de flesta vill inte säga att de har ett problem med spriten. Men visst då och då - och skrapar man på ytan så kommer det ändå fram att man kan vara bekymrad över sin konsumtion, säger Swahn. Kontakta reportern: Christer Engqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".