Oenighet om Pirate bay

I dag fälldes de fyra männen i Pirate Bay-rättegången i Stockholms tingsrätt. Bland Uppsalaborna går meningarna isär om den fällande domen.

Männen fälls för ”medhjälp till brott mot upphovsrättslagen” och döms till ett års fängelse vardera och ett skadestånd på drygt 30 miljoner kronor. Tingsrättsdomen har redan överklagats.

Fanny Lundgren:
– De har ju gett folk möjligheterna att begå brott, men de tvingar ju ingen att göra det. Jag kan förstå syftet med domen, att det ska vara avskräckande, att det ska minska fildelningen, men jag tror inte att det hjälper.

Fredrik Johansson:
– Jag tycker att det känns lite orättvist. Jag är nog lite inne på deras linje att de själva inte har brutit mot upphovsrättslagen.

Det är ju ändå ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd?

– Ja, det är ju att ta i alltså, tycker jag.

”Så domen är här. Det bjöd oss stort skratt att läsa och höra om den, tokigt utslag,” ”Men som i alla bra filmer förlorar hjälten i början men storsegrar i slutet. Det är det enda som Hollywood någonsin lärt oss”, står det på The Pirate Bays hemsida.

Fredrik Ejdepalm:
– Om man arrangerar en loppmarknad där man vet om att folk säljer stöldgods, det är ju lite likadant kanske, man har ju vetskapen om att det sker. Men just när det gäller fildelning kan man tydligen bli åtalad för det.

Fredrik Engzell:
– Med tanke på upphovsrättsmännens syn är det väl rätt, tycker jag. Men om den kommer att bli bestående tror jag inte. Jag tror att den kommer att överklagas både en och två och tre gånger.

Anna Häggström:
– Jag tycker att det är bra att de blivit dömda. Det är ju ett brott som de har gjort att ladda ned film och musik gratis. Det borde ju kosta att få tillgång till film och musik. Jag tycker att det var bra, fast det kanske var lite överdrivet med 30 miljoner.

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se