Allt fler får besöksförbud

Antalet fall där kvinnor ansöker om besöksförbud ökar stadigt i Uppsala län. Mellan år 2000 och 2002 var ökningen 55 procent. Det visar färsk statistik från riksåklagaren.
Men att ansökningarna ökar behöver inte betyda att våldet mot kvinnor har ökat, säger Birgitta Engberg som är chef för polisens brottsofferenhet: -Den här typen av våld och hot inom äktenskapen är jag övertygad om har alltid funnits, men däremot är jag inte så säker på att alla har känt till vilka rättigheter som man har. Det är möjligt att genom att det sprider sig så ökar både kunskapen och medvetenheten om det här och det är den anledningen som gör att även anmälningarna ökar, säger hon. År 2000 ansöktes om 167 besöksförbud i Uppsala län. 2002 var den siffran uppe i 259. I år är det redan 159 personer som ansökt om besöksförbud. Det är framför allt kvinnor som ansöker om besöksförbud för att på så sätt komma i från före detta pojkvänner eller män som misshandlar, eller på annat sätt trakasserar dem. Bråttsförebyggande rådet, Brå, presenterade i mars i år en utredning som visar att besöksförbud har en mycket liten avskräckande effekt. I närmare 30 procent av fallen överträddes besöksförbudet inom ett år. Ungefär samma siffror gäller för Uppsala. Utredningen konstaterade också att de flesta polismyndigheterna i landet brister i användningen av förbudet, eftersom det saknas rutiner för aktiv uppföljning när ett besöksförbud har utfärdats. Uppsala däremot har sen några år tillbaka en plan för hur man ska arbeta. Bland annat görs en bedömning av vilka faror kvinnan kan komma utsättas för. I de fall där hoten mot kvinnan anses vara störst åker polisens hundförare ut och kontrollererar området. Det gör dom i samband med att hundarna ska rastas och håller på så sätt borta våldsamma män. -Jag tycker att det fungerar ganska väl. Det man märker är att det finns ett spann av behov. En del vill bara ringa och veta att de får kontakt med någon utan att fastna i växeln medan andra behöver mycket mer hjälp, säger Birgitta Engberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".