Allt mer konkreta planer för musikens hus

Planerna på ett Musikens hus, eller konsert och kongresshus som Uppsala kommun hellre vill kalla det, blir allt mer konkreta. Om det blir av, är en effekt att de som bor och verkar i kvarteret Gerd, vid Vaksala torg, måste flytta därifrån eftersom husen kommer att rivas.
Emmy Jonasson driver tillsammans med sin man Bodéns cykelaffär som ligger i ett av husen: -Förhoppningsvis får vi en ersättningslokal, men vem kan ersätta Bodéns på hörnet? Vi vet inte vilka konsekvenser det här får för vår affärsverksamhet, men det kommer nog inte att blir positivt, säger hon. Förutom Bodéns cykelaffär som legat på sammma plats i över 90 år, berörs även en loppmarknad och sex stycken lägenheter. Vad som kommer hända med hyresgästerna har kommunen inte bestämt ännu. Huruvida de får ersättningslokaler eller ej beror på vilken sorts kontrakt de har, säger Mona Askelöv som är projektsamordnare för konsert och kongresshuset: -Det finns lagar och förordningar på det här området och de måste vi naturligtvis följa. Så det får bli en dialog och sen får vi försöka lösa det på bästa sätt mellan hyresgästerna och hyresvärden. Det är naturligtvis svårt att tillgodose önskemålen från de som bor där eftersom önskemålen är att de ska få bo kvar och det kan vi inte tillgodose om vi ska fortsätta den här planeringen, säger hon. Att hitta ersättning för lägenheterna kan bli svårt. Stora lägenheter från sent 1800-tal med kakelugnar i varje rum är svåra att hitta i centrala Uppsala. Örjan Roth Lindberg har bott i sin lägenhet i närmare trettio år men det är framför allt själva husens öde som han är orolig för, säger han till Upplandsnytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".