Östervåla

Sänkt lön ska rädda jobb

På företaget Zetterbergs i Östervåla har fackklubbarna och ledningen kommit överens om flera besparingar för att minska kostnaderna och undvika fler varsel.

Företaget Zetterbergs tillverkar delar till lastbilar och transportfordon, och därför har de förstås drabbats av krisen i bilindustrin.

För att minska effekterna av krisen så kommer dom anställda att ta ut semester alla fredagar i maj och juni, och då kommer företaget att hålla stängt.

Från och med den 1 augusti kommer alla metallarbetare att minska sin arbetstid och lön med tjugo procent. Det är den högsta nivån i det centrala metallavtalet som blev klart tidigare i år.

Under samma period som metallarna har arbetstidsförkortning, har alla unionenanställda, samt arbetsledare, chefer och vd gått med på en lönesänkning med 10 procent. Det berättar Unionens klubbordförande, Martin Öhman, för Upplandsnytt.

Zetterbergs har hittills i år varslat 20 anställda om uppsägning och i höstas sas 25 personer upp från företaget.

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".