Kritik mot TV-serie

TV-serien Sjukhuset, som utspelas på Akademiska sjukhuset i Uppsala, får nu kritik. Forskarna Karin Fogelberg och Jörgen Lundälv oroar sig för hur patienterna påverkas av att vara med i tv-programmet. De efterlyser att Akademiska själva undersöker effekten för patienterna och gärna drar lärdom av liknande program i andra länder.
Vad tycker du om serien? Tyck till!

-De sjukhus som medverkar i Sverige måste på ett helt annat sätt än de gör idag följa upp det här och se vad får detta för konsekvenser, med tanke på att det är frågan om så starka maktrelationer mellan patienter och vårdgivare, i det här fallet behandlande vårdläkare, säger  Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå Universitet.

Jörgen Lundälv och Karin Fogelberg har granskat alla avsnitten i första säsongen av Sjukhuset, från hösten 2007. De har kommit fram till att tv-serien ger en skev bild av sjukhusvärlden. Bland annat är antalet manliga läkare och sjuksköterskor alldeles för många i jämförelse med verkligheten.

-Ja dom som har varit med i tv-serien är ju frivilligt från personalens sida och det har väl slumpat sig så att det är fler män än kvinnor som velat vara med, Alla våra anställda har inte samma intresse av att förekomma i en tv-serie, säger biträdande sjukhusdirektören Björn Ragarsson

Och snedvridningen skulle kanske inte vara ett problem om det är inte var så att marknadsföringen av serien är att det är en dokumentär. Att det skulle vara verklighet vänder sig de båda forskarna emot.

-De säger ju det att det här inte är frågan om underhållning, och det här är ju att spegla verkligheten. Men det finns ingen undersökande journalistik, det finns inga problem. Det finns inga arbetsmiljöproblem, inga personalproblem och inga felbehandlingar. Det är bara den ljusa sidan som tv-tittaren får sig till livs, så att säga, säger Jörgen Lundälv.

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se

Mer om forskarkritiken i programmet ”Morgon i Radio Uppland” 8.40 måndagen den 20/4.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".