"Granskningen borde göras grundligare"

Kommunrevisorerna i Uppsala borde göra en djupare och mer ingående granskning av ärendet kring renoveringen av Nannaskolan, ett ärende som varit omdiskuterat det senaste året. Det menar både oppositions- och majoritetspolitiker.

Varken oppositions- eller majoritetspolitiker är nämligen nöjda med resultatet av revisorernas granskning, bland annat anser moderaten Cecilia Forss att den borde fördjupas för att till slut ge ett bättre svar på vad som gick fel.

– Jag hade gärna velat att jag någonstans hade kunnat se, att vi den här punkten så var någon som borde varit med inte med i diskussionen, eller att man någonstans ser att man fattat beslut som är mot någon annans uppfattning. Jag önskar att det skulle synas konkret, men så är det inte, säger Cecilia Forss (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala.

Efter att ha gått igenom en mängd handlingar samt genomfört ett tiotal intervjuer så visade revisorernas granskning inte direkt att någon gjort fel. I stället kom man fram till att alla inblandade personer gjort sitt jobb men att hela processen skadats av frostiga relationer mellan skolledningen för Musikklasserna och olika personer i kommunen. Cecilia Forss och hennes nämnd kommer nu att skriva ett brev till revisorerna med en fråga om de kan tänka sig att göra en djupare granskning nu, där tydligare svar kommer fram:

– Man måste gå ett steg vidare och titta på vad i handläggningsordningen som gjorde det möjligt att renovera en skola så att de som skulle vara i den inte tycker att de kan vara i den, säger Cecilia Forss:

Lars-Olof Lindell, kommunrevisionens ordförande, svarar:

– Det är en omfattande granskning som vi redan gjort. Det här är en fråga om hur mycket stora resurser man ska lägga ner. Men det är inget domstolsförfarande som kommunrevisionen ska svara för, säger han.

Socialdemokraten Bengt Sandblad håller med Cecilia Forss om behovet av en djupare granskning. Men han kommer också att skriva ett eget brev till revisorerna och påpeka vissa sakfel som han upptäckte i rapporten, och han är också kritisk till att den enda politiker som intervjuades av revisorerna var folkpartisten Fredrik Sjöberg.

– Det finns kritik i vår rapport mot Fredrik Sjöberg. Det har inte inneburit att det enbart är hans uppfattning som ligger till grund för vårt ställningstagande. Sedan kan man naturligtvis intervjua betydligt flera personer, det går att göra, men det är en resursfråga, menar kommunrevisionens ordförande Lars-Olof Lindell.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".