Lars Irenéus, chef för Arbetsförmedlingen i Tierp. Foto: August Bergkvist/SR.

Ny satsning i Tierp

Arbetsförmedlingen i Tierp inleder inom kort en särskild utbildningssatsning för flera av de som förlorat jobben inom den norduppländska verkstadsindustrin.

Syftet är att stärka den enskilde individen och att samtidigt säkra så att det finns arbetskraft lokalt när konjunkturen vänder.

Att många av dem som är på väg att bli arbetslösa har över 20 år i branschen är en utmaning, säger arbetsförmedlingschefen Lars Irenéus.

– Vi kan inte säga att du kanske ska praktisera för att få ett nytt jobb eller att du skulle prova på det här. Här är människor med erfarenhet och yrkeskunskaper som i ett annat läge borde kunna få jobb direkt, säger han.

Utbildningen kommer ske på Teknikcentrum i Gimo och är främst riktat till dom som har specialkompetens, lång arbetserfarenhet och som blivit uppsagda från nåt av dom krisutsatta bolagen, till exempel Atlas Copco i Tierp eller Scana i Söderfors.

En del av kurserna kommer ske på kvällstid för att inte rubba dygnsrytmen för dom som är vana att arbeta skift. Första steget är en slags kunskapsinventering.

– Vad har hänt med nyheter och ny teknik som kanske inte fanns på företaget där de jobbat? Nu ska vi bygga på, kompetenshöja, med kurser på fyra-åtta veckor. Den dagen det vänder så får man jobb direkt, säger Lars Irenéus och knäpper med fingrarna.

– Det gäller också att se till att företagarna på trakten vågar säga att när det vänder så har vi kompetens på orten som kan ta hand om ordrarna, säger han.

Flera av de större bolagen som har eller planerar att skära ned är med på ett hörn i den här satsningen. Att utbildningen är lite av en balansgång från Arbetsförmedlingens horisont är Lars Irenéus medveten om.

– Vi försöker se till att kompetens finns kvar på orten. Tierp är en verkstadstung del av landet och ska så förbli, hoppas jag.

Hur ska man se på utbildning på orten kontra jobb på annan ort?

– Får man ett jobb på annat ställe i landet så ska man naturligtvis ta det. Det är ett sätt att hålla kompensen uppe och inkomstmässigt är det fördelaktigare än att gå en arbetsmarknadsutbildning, säger Lars Irenéus, arbetsförmedlingschef i Tierp.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".