Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JK överklagar SLU-dom

Justitiekanslern, JK, överklagar nu Uppsala tingsrätts dom om diskriminering på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Tingsrätten i Uppsala gav 44 kvinnor rätt till ersättning för att de missgynnats vid antagningen till SLU på grund av sitt kön för tre veckor sedan.

Nu överklagar alltså staten domen genom JK.

-  Vi menar att det finns en rätt att positivt särbehandla i lagen, det är meningen att man ska positivt särbehandla från universitetens sida. Det här har inte varit en så allvarlig eller stark positiv särbehandling utav män, att det är förbjudet enligt lagen eller enligt EG-rätten, enligt vår uppfattning, säger justitiekanslern Göran Lambertz till Upplandsnytt.

Varför är det viktigt att få upp det här målet till omprövning?

- Det är viktigt av två anledningar. Dels för att SLU har haft rätt att göra på det här sättet, enligt vår uppfattning och därför inte bör bli skyldig att betala skadestånd, och dels för att det är en viktig principfråga. Det är många högskolor och universitet som använder sig av positiv särbehandling i olika former och det är viktigt att man vet vad man kan göra och vad man inte kan göra.

Vad skulle det innebära om ni skulle vinna vid en eventuell omprövning?

- Om SLU vinner visar det att den här sortens inlottning, där man ger förmåner till det underrepresenterade könet, är tillåtet. Det har inte tingsrätten ansett, men vi menar att det bör vara det, säger Göran Lambertz.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".