"Skjut på budgetbeslut"

Skjut upp budgetbeslut för Uppsala kommun till i höst. Det föreslår nu den politiska oppositionen, efter flera försämrade skatteprognoser på kort tid.

I stället för att klubba igenom en orealistisk budget under våren, som sedan med största sannolikhet måste revideras under hösten, bör beslutet skjutas upp till hösten. Det skriver Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i ett pressmeddelande:

- Det vore olyckligt att upprepa förra årets situation med ett budgetbeslut i juni följt av en revidering i månadsskiftet november/december. Att på det sättet först ge orealistiska ramar till nämnderna, och sedan tvinga fram hastiga nedskärningar skapar inte bra förutsättningar för kloka nämndbeslut, skriver Lena Hartwig (s).

- Konjunkturläget är avsevärt mycket sämre nu än förra året. Tas ett budgetbeslut i juni kommer det helt klart att behöva revideras. Det vore bättre att ge nämnderna realistiska förutsättningar tidigt i höst, istället för att tvinga fram nedskärningar i december, skriver Niclas Malmberg (mp).

- Prognoserna visar tydligt att kommunen kommer att gå med underskott 2009. Vad fullmäktige därför med kraft nu borde inrikta sig på är att klara årets ekonomiska situation, skriver Ilona Szatmari-Waldau (v).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".