Debatt om landstingsråd

Landstings-
fullmäktige diskuterade under eftermiddagen den kritik som landstingets revisorer riktat mot landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman.

Weiman kritiserades av fem av de sex revisorerna för sitt sätt att sköta förre landstingsdirektören Erik Hemmingssons avgångsvederlag. I dag skulle landstingsfullmäktige besluta om de instämmer med revisorernas anmärkning eller inte.

Erik Hemmingsson fick drygt en miljon kronor i avgångsvederlag då han avgick som landstingsdirektör. Landstingsrevisionen kritiserade alltså uppgörelsen och kräver att landstingsstyrelsens ordförande fråntas rätten att på egen hand fatta den här typen av beslut.

I landstingsfullmäktige röstade politikerna på eftermiddagen och de 32 ledamöterna från oppositionspartierna, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet röstade för att ge Weiman en anmärkning, men alliansens 38 ledamöter röstade emot. Det blev alltså ingen anmärkning från fullmäktige, revisorernas anmärkning står däremot fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".