Unik-rån skapar oro

De upprepade rånen mot videobutiken Unik i stadsdelen Luthagen, i Uppsala, skapar otrygghet även bland andra butiksägare i området.

På söndagskvällen rånades videobutiken Unik i stadsdelen Luthagen i Uppsala. Det är andra gången butiken rånas på bara några dagar och de senaste åren har den rånats ytterligare flera gånger.

Veronica Westerberg äger blomsterhandeln Gullvivan.

- Det är ett orosmoment, som alla som har butiker här känner av. Det är inte bra för butikslängan i området, säger hon.

Efter alla rån mot butiksgrannen Unik har Veronica Westerberg vidtagit säkerhetsåtgärder i den egna butiken, hon har bland annat satt upp en övervakningskamera.

- Det är just på grund av rånen och sedan är det mycket folk som rör sig runtomkring här vid och efter stängning, när man är själv kvar och jobbar, då blir man lite misstänksam och då känns det tryggare med en övervakningskamera. Det är ju inte bara jag som jobbar här, jag har ju personal och tänka på också.

Gårdagskvällens rån mot videobutiken Unik är det åttonde rånet i ordningen. Den här gången var rånaren beväpnad med kniv och troligen ute efter cigaretter. Enligt  polisens presstalesman, Christer Nordström, har polisen haft tydliga spår vid flera av rånen.

- Två rån är uppklarade. Vi har ytterligare ett antal rån där vi övertygade om vilka som kan ligga bakom, men där bevisningen inte räcker.

Enligt Christer Nordström har butiken inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda sig mot rånen.

- Det är uppenbart att det fortfarande finns brister vad gäller säkerheten i den här butiken. Vi de senaste råntillfällena har det till exempel inte funnits något band i övervakningskameran och de är en del andra omständigheter vad gäller säkerhetsarbetet, som uppenbart har gjort att den här butiken har blivit intressant för kriminella personer.

Men enligt Dick Malmlund, säkerhetsansvarig på Svensk Handel, bör man akta sig för att lägga allt för stort ansvar på butikerna.

- Ibland får man känslan av att det är vi butiker som är ansvariga för att vi blir rånade, så är det naturligtvis inte. Gärningsmännen är 100 procent ansvariga för brotten och vi ska inte behöva ha ett samhälle där folk som jobbar i butiker blir utsatta för det här, säger han.

Upplandsnytt har sökt Uniks butiksägare, men han vill i dag inte ställa upp på någon intervju.             

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se
Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".