Få besöksförbud i Uppsala

Åkagarmyndigheten i Uppsala är bland de mest restriktiva i landet när det gäller att bevilja utsatta kvinnor ansökningar om besöksförbud. Det visar statistik från riksåklagaren från de senaste åren.
I snitt i landet beviljas ungefär hälften av kvinnorna besöksförbud medan det i Uppsala är betydligt färre. Sedan år 2000 får i snitt knappt två av fem kvinnor sina ansökningar om besöksförbud beviljade i Uppsala. Det är 20 procent färre jämfört med riksgenomsnittet där hälften av alla ansökningarna går igenom. Enligt Brotts-förebyggande rådets utredning som kom i våras går det inte att förklara regionala skillnader i landet med att behovet är olika stort. Ingrid Isgren, kammaråklagare i Uppsala säger att lagen ger utrymme för olika tolkningar när man bedömer en anmälan och att det kan vara en orsak. Om risken inte bedöms vara så stor beviljas alltså inget besöksförbud, men även i fall som inte är lika självklara väljer åklagaren att inte bevilja. Det kan många gånger gälla ärenden då mannen och kvinnan har barn ihop och där mannen har umgängesrätt. Mannen har alltid rätt att ta kontakt med sitt barn och om kvinnan känt sig hotad är det nästan omöjligt att bevisa att det var kvinnan han kontaktade och inte barnet. - Det finns ju ingen mening med att utfärda ett besöksförbud där man sen ser attt eventuella överträdelser inte kan lagföras. Då blir det en falsk trygghet för kvinnnan, säger Ines Isgren. Birgitta Engberg chef för polisens brottsofferenhet är också osäker på vad skillnaderna kan bero på men hon tror att fler är i behov av besöksförbud än vad som beviljas. - Det kan vara kvalitéen på utredningarna som är en av anledningarna till att det inte blir positiva beslut. Det är möjligt att vi får titta på om vi ska utvidga dessa, säger hon. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".