Djurskyddet inte bättre

Uppsala län drabbades hårt när länsstyrelserna vid årsskiftet tog över ansvaret för djurskyddskontroller från kommunerna.

Då hette det att djurskyddet skulle bli bättre i och med omorganiseringen, men den förbättringen har uteblivit. Det menar länsveterinären Henrik Ericsson.

- När resurserna minskar så pass som de har gjort i vårt län, så är det svårt att se att det skulle bli någon förbättring jämfört med läget tidigare. Det får man ju lov att säga.

Enligt en enkätundersökning gjord av Jordbruksverket hinner nästan hälften av länsstyrelserna i landet inte med att göra de kontroller de skulle vilja. Det gäller även för Uppsala län, där omorganiseringen innebar en halvering av personalstyrkan, från ett tiotal inspektörer till sex.

Anledningen är att länsstyrelserna har fått pengar efter antalet invånare i stället för antalet djur. Det innebär att befolkningstäta men djurfattiga städer som Stockholm gynnas, medan lantbruksrika län som Uppsala drabbas hårt, säger länsveterinär Henrik Ericsson. Han menar att detta på sikt kan innebära en försämring av djurskyddet i länet.

- I dagsläget är det så tycker vi att vi hanterar de inkommande klagomålen fullgott, men det förebyggande arbetet har vi inte kommit igång med och det finns en rätt så stor risk att vi inte kommer att kunna genomföra det i så stor omfattning som vi skulle vilja och inte alls i samma omfattning som kommunerna har gjort.

Hur viktig är den förebyggande tillsynen?

- På sikt är det klart att det är så man vill jobba. Det är då som man uppnår ett verkligt gott djurskydd. De här akuta ärendena är ofta då det har gått fel och där man försöker gå in och reparera i efterhand, men man vill ju gå in och förebygga så att man inte får de här stora problemen och de akuta ärendena. Risken är att vi kommer att få fler akuta ärenden i takt med att vi inte hinner göra så kallad förebyggande tillsyn, säger Henrik Ericsson.

Jordbruksverket ska nu lämna in resultatet av undersökningen för Jordbruksdepartementet och i höst ska verket göra revisioner av hur djurskyddskontrollen fungerar ute i länen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".