1 av 2
2 av 2
Enköping

Stadshotellets rivning närmare

(uppdaterad 16.40)

Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott vill att kommunen beslutar att riva Stadshotellet och ersätta det med en modern byggnad. 

Vad tycker du om Stadshotellet?

– Först ska vi ta det här i miljö- och byggnadsnämnden, sedan går det ju till kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Den 16 juni ska det tas upp i fullmäktige, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Roger Andersson (C).

Är det helt klart nu vad som kommer att hända med stadshotellet?

– Det hoppas jag, men det kan man aldrig veta. Man ska aldrig säga aldrig. Det kan överklagas, men vi hoppas att det inte gör det.

Anna Wiklund, moderat ordförande i kommunstyrelsen, hoppas att det här är början på slutet på den långdragna historien om stadshotellets öde.

– Så som det ser ut nu så tror jag absolut på ett rivningsbeslut i juni. Jag hoppas det är början på slutet för stadshotellet. Det är många med mig som hoppas det, säger Anna Wiklund.

Stadshotellet, där fasaden numera är täckt med nät för att inte delar ska ramla ner på förbipasserande, diskuterades igår av miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott. De vill förorda att en byggnad i modernt snitt ersätter den gamla. Sedan tidigare finns en majoritet för en rivning, men vissa ledamöter inom alliansen kommer att rösta emot. Och beslut om väntas komma före sommaren men sannolikt överklagas det så någon ny byggnad lär inte finnas det närmaset året tror Anna Wiklund.

Enköpingsborna är fortfarande delade om en rivning:

– Det kanske är lika bra att riva. Det är ingen som gör något åt det, sade en ung kvinna.

– Jag tycker Stadshotellet är kanon. Men nog tycker jag det är bättre med en ny byggnad istället, sade en man.

Motståndarna till en rivning har långt ifrån gett upp hoppet. En av dem är Hasse Eson:

– Vi brinner för tanken att om hotellet rivs så har staden förlorat sin själ.

Om det nu är en politisk majoritet för en rivning, vad säger det om era chanser att bevara Stadshotellet?

– Vi tror ändå. Det kommer bli överklagande och vi tror att man i det långa loppet kommer besinna sig, om inte annat i valtider, tror Hasse Eson.

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande, Roger Andersson (C), hoppas att man under 2010 kan komma i gång med ett nybygge på platsen där Stadshotellet står i dag.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".