Riksbanken sänker reporäntan

Riksbanken beslutade idag att sänka sin viktigaste styrränta, reporäntan med 0,5 procentenheter till just 0,5 procent.

Man menar att sänkningen är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och för att klara inflationsmålet på 2 procent.

Vi har frågat några upplänningar hur räntesänkningen påverkar dom.
En av dom är Tobias Fors:
- Ja det är klart att det är svårt med tanke på att den har förändrat så pass mycket. Men samtidigt så har vi iallafall räknat med ett worst case-kalkyl så då är det ju positivt det här i alla fall.

Cecilia Svanström:
- Jag märker ju av ekonomin när jag söker jobb: det är väldigt många som söker samma jobb. Men när det gäller räntorna så har jag inte märkt av det så mycket.

Jonas Västibacken:
- Jag har fått väldigt mycket billigare lån för lägenheten. Man måste ju ha utrymme för att kunna ta en högre ränta. Jag måste kunna ta en ränta påupp till åtta procent. Och är den lägre får jag amortera mer helt enkelt.

Konsumentchefen i Uppsala, Kåre Forsberg, tycker att man ska räkna med lite större marginaler:
- Jag tycker att man ska räkna med 5-6 procent som kalkylränta. Och skulle man då få 5 procent över på sina lån så spara de pengarna så att du kommer upp i åtminstone ett par månadslöner. Sen kan du börja amortera.

Det låter som dubbla budskap. Riksbanken gör ju det här för att vi ska konsumera mera för att få igång ekonomin. Hur ska man bete sig för att vara en god medborgare?

- Det är möjligt att de vill det. Problemet med Sverige är att om vi konsumerar så konsumerar vi importerade produkter. Vi kan visserligen hålla igång handeln men vi har ingen tillverkningsindustri i någon större utsträckning.

Christine Odén
Elin Jönsson
Linda Aktén

upplandsnytt@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".