Valsätraförskola stängs

Malma backe förskola i stadsdelen Valsätra i Uppsala läggs ned. Det beskedet fick föräldrar, barn och personal i måndags kväll.

Anledningen är att det finns tillräckligt med platser på andra förskolor och då är det i första hand de lokaler som kostar mest som kommunen gör sig av med.

Göran Hedelfalk är föreskolestrateg i kommunen.

- Direktiven är generellt sett så att om det råder överkapacitet av lokaler, så ska vi i första hand göra oss av med de inhyrda lokalerna, till förmån för kommunala lokaler.

Malma backe är en så kallad extern förskola, det vill säga att lokalen är inhyrd och kostar mer än kommunens egna lokaler. Kostnaderna per barn och år uppgår, enligt Göran Hedefalk, till cirka 25,000 kr och det ska då ställas mot genomsnittet i Uppsala kommun på 17,000 kr per barn och år.

På Malma backe förskola finns i dag ett 30-tal barn. Och enligt Göran Hedefalk kommer det från och med hösten att ställas platser till förfogande på andra förskolor i området.

- Vi har Ultuna, Ulleråker, Polacksbacken, Valsätra förskola och Hugo Alfvéns förskola, säger han.

Upplandsnytt har pratat med Folkpartiets Fredrik Sjöberg, som är ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning. Han säger att det här ärendet inte kommit upp i nämnden. Vi har försökt nå produktionschefen Ulla Holmgren för en kommentar, men utan att lyckas.

Göran Hedefalk säger att det med största sannolikhet blir så att barnen på Malma backe förskola nu splittras.

- Ja, alla de här berörda barnen, 27 stycken tror jag, kan inte placeras på samma förskola. Så mycket plats finns inte på en enskild förskola.

Vad innebär det för barnen?                  

- Det kan inte jag svara på, men jag är övertygad om att de förskolor, som de kommer att erbjudas plats på, bedriver en förskoleverksamhet som är utav god kvalitet och säkert lika god som på Malma backe.

Ulrika Adolfsson är en av föräldrarna som har sitt barn på Malma Backe:

- Vi är ju naturligtvis jättebesvikna. Och vi är framförallt väldigt besvikna på hur vi har blivit behandlade som föräldrar. Det kom upp en lapp på dörren här i fredags om att vi skulle ha ett möte i måndags. Alla föräldrar har inte ens haft en chans att vara med på mötet. Och då säger man att beslutet redan är fattat, så vi har inte haft nån möjlighet att ha någon åsikt om det här.

Hur ser det ut med förskolor här i närheten?

- Precis här i Malma backe så är ju det här den enda förskolan, sedan finns det några uppe i Gottsunda och det är ju inte så långt. Men det finns ju inte så många platser. Visst finns det platser i närområdet, men långt ifrån så att det räcker till alla barn.

Hur känns det inför hösten?

- Det känns ju väldigt ovisst. Helt ovisst. Jag har ju en son som är fem år och det känns ju jättetrist att rycka upp honom nu när han bara har ett år kvar.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".