Q-Med säljer dotterbolag

Uppsalaföretaget Q-med säljer ett amerikanskt dotterbolag till till Oceana Therapeut. Det här är en del i Qmeds strategi att inrikta sig mer mot estetiska produkter. Försäljningen tryggar verksamheten i Uppsala, enligt grundaren och högste chefen.

-Vi i Uppsala kommer fortsätta att vara exklusiva i att tillverka och utveckla produkter, säger Q-Meds VD Bengt Ågerup.

Affären rör ett amerikanskt dotterbolag om arbetar med försäljning av två Q-meds preparat. Det ena är Deflux som används för behandling av missbildning i urinblåsan. Det andra, Solesta, är en relativt ny produkt som är en injektionsbehandling som ska motverka fekal inkontinens, att bajsa på sig.

Q-med fortsätter alltså med tillverkningen men Ocean, som ägs av riskkapitalister, och är inriktat på specialläkemedel tar över försäljningen.

-När man ska sälja produkter till ett sjukhus så behöver man ha en organisation som kan vara med och lägga bud på olika uppköpsförslag från sjukvården och så där. Nu är vi glada att vi fått Oceana som är vana vidt det här.

20-talet amerikanska anställda får nu en ny arbetsgivare samtidigt som Q-Med fortsätter fokusera på estetik. Köpeskillingen på drygt en halv miljard är välkommen, säger Bengt Ågerup.

-Att ha ytterligare en halv miljard ökar ju naturligtvis frihetsgraderna för oss att exempelvis göra vissa strategiska förvärv eller bli lite mera aggresiva i vår utveckling av produkter.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".