Kraftig strömstöt orsak till stort teleavbrott

En kraftig strömstöt vid helt fel tillfälle orsakade det stora teleavbrottet i Uppland i oktober förra året. 234 000 abonnenter drabbades.
I dag träffades berörda el- och telebolag för att redovisa hur man ska undvika att något liknade händer i framtiden. Bo Fridén på teliasonera berättar. -Det blev en kraftig strömstöt in i vårt reservkraftverk när vi skulle fasa in det här i nätet och det slog ut de säkerhetsskydd som finns. Det var alltså när man höll på att koppla tillbaka telestationerna till ordinarie kraftnät efter ett tidigare spännningsfall, som en plötslig strömstöt fick reservaggregaten att slå av. På grund av att en av stationerna hade felaktiga batterier blev den utan spänning vilket orsakade teleavbrottet. Efter det inträffade håller man nu på att ändra på telestationer över hela Sverige för att förhindra risken att fel uppstår när man övergår från reservaggregat till det yttre nätet, bland annat ser man till att man inte längre sammankopplar aggregaten med yttre nät vid övergången.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".