Håller med om problem

Lena Marcusson, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, håller med Uppsalas kommunala chefer om problemen med att spara pengar när en stor del av den kommunale budgeten går till privata bolag.

- Det finns ju en grundläggande skillnad, att om man ingår ett avtal med en enskild så är man ju skadeståndsskyldig om man inte uppfyller avtalet och då får man ju se till att man skriver in ordentliga garantier för att man kan ändra villkor i avtalen eller att de är tidsbegränsade, om man ska kunna åstadkomma besparingar. Däremot när det gäller interna kommunala verksamheter så är det ju interna bestämmelse som gäller. Och där kan kommunen ändra villkoren på ett annat sätt, säger Lena Marcusson.

I Uppsala kommun går drygt en fjärdedel av kommunens kostnader till privata aktörer, där avtal är skrivna ibland över flera år, om hur mycket kommunen ska betala.

Moderate kommunalrådet Gunnar Hedberg säger att han i nuläget inte vet hur stor del av de avtalen som är skrivna så att kommunen har en rätt att omförhandla. Men han säger att de kommer att försöka även med andra och han tror att de flesta bolag har ett intresse av att hålla en god relation till kommunen.

- Vi kommer att behöva aktuallisera omförhandlingar. Innan sommaren bör den typen av omförhandlingar starta, säger Gunnar Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".