Massanmälningar mot butiker i Uppsala

80 butiker och restauranger i Uppsala har anmälts till handikappombudsmannen, HO, för diskriminering. Det är för svårt att ta sig in i lokalerna, och Duns, de unga med neurologiska funktionshinder, vill genom anmälan påpeka hur situationen ser ut.
-Otillgänglighet är ju en form av diskriminering. När en människa som har ett funktionshinder blir nekad inträde till en butik för att butiken har trappsteg till exempel så är det samma sak som att en vakt skulle säga, "nej får inte komma in för att du är mörkhyad," säger Hans Filipsson, en av medlemmarna i Duns. Duns har gjort anmälningarna eftersom de vill uppmärksamma allmänhet och beslutsfattare på hur det ser ut för funktionshindrade. Därför samlades fem av medlemmarnapå en runda i centrala Uppsala där de noterade alla butiker och restauranger som hade brister i tillgängligheten. Sammanlagt blev det 80 stycken, som sen anmäldes till Handikappombudsmannen. En av de anmälda butikerna är Uppsala Musikverkstad, men vad butiksägaren Håkan Berg vet har ingen haft problem att ta sig in i hans butik. Han har därför inte haft några tankar på att göra om entrén. -Det är samtidigt svårt att göra någonting. Det är bara en smal trottoar så det går inte att lägga ut en ramp. Och att bygga om entrén tror jag också är ganska svårt. Men vi får väl titta på det där och se vad som krävs för att man ska kunna komma upp på ett vettigt sätt, säger Håkan Berg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".