Facklig protest mot bolagisering

”Stoppa den planerade bolagiseringen av Banverket produktion”. Det kräver Seko, facket för service och kommunikation, som under morgonen delade ut flyers och frukostpåsar till resenärer på Uppsala station.

– Bolagiseringen kommer att kosta jättemycket pengar, först i omställningen, och sen kommer man naturligtvis att ha aktieutdelninge varje år, iställeet för som nu när allt överskott går tillbaks till järnvägssektorn, säger elteknikern Kenneth Olli.

Om Banverket produktion blir ett nytt bolag kommer detta att ytterligare driva upp kostnaderna för upphandling av service på spåren, skriver ni i ert pressmeddelande. Varför då?

– Det kan vi också grunda på en av de här utredarna, Rogestam, ansåg att prisnivån på järnvägsunderhåll var alldelse för låg. Då vill man ha högre priser så att det är mer lönsamt för företag att driva järnvägsunderhåll. Rimmar ju ganska dåligt med att man ska få mer järnväg för pengarna.

Men kan det inte lika väl vara så att en privatisering, vilket regeringens utredare i frågan, Jan Sundling menar, kan komma att pressa ner priserna istället?

– Det finns inga tecken som tyder på det, inte internationellt heller. I England hade man efter ett års avreglering mer än fördubblat priset från 1 miljard pund till 2,1 miljard pund på första året

Avslutningsvis: Kan de här protesterna som ni driver, kan de ge något?

– Jag tror faktiskt att det kan ge någonting, för det är inte så stor majoritet för det här i riksdagen. Om oppositionen går emot den här bolagiseringen så har vi nog ganska stora chanser att åtminstone förhala det och förhoppningsvis vända hela den här trenden.

Elisabeth Terenius
elisabeth.terenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".