Föräldrarna Teresa Miranda Maureira och Helena Brändström, två föräldrar från Malma Backe förskola i Uppsala tillsammans med moderaten Cecilia Forss.
Uppsala

Nedläggning av förskola omprövas

Ärendet kring en nedläggning av förskolan Malma Backe i Uppsala har handlagts fel. Det menar barn- och ungdomsnämndens ordförande moderaten Cecilia Forss och kommer inte ta ett beslut om att lägga ned förskolan idag på nämndmötet utan istället se till att det hela sköts på rätt sätt.

– Ja det är klart att det inte är bra. Det har inte blivit bra här i slutänden 

Men varför kommer det upp över huvud taget? Var det aktuellt när lokalförsörjningsplaneringen gjordes alldeles nyligen?

– Nej, jag har tittat i den. Den är från januari och det står inget om det här. Men däremot fattade vi beslut i februari om att återbygga en annan lokal som används till annat, Spinnrocken. För mig verkar det konstigt om vi två månader senare bestämmer oss för att lägga ner en fungerande verksamhet.

Det var i måndags som föräldrar och personal fick information av kommunens tjänstemän om att förskolan skulle läggas ned. Detta på grund av att det finns en överskott på förskolor i området och att lokalerna på Malma backe förskola var mycket dyrare än övriga förskolors lokaler och att de var inhyrda lokaler. Tjänstemännen pratade också om att det fanns ett beslut om detta. Men när föräldrarna på förskolan ville se det beslutet kunde man inte hitta något och förskolans lokaler ägdes av kommunen. Detta fick fyra av förskolans föräldrar att ta sig till politikerna i barn- och ungdsomsnämden inför deras möte nu på eftermiddagen för att få höra vad som gäller. Helena Brändström var en av de.

– Först och främst är det själva handläggningen av ärendet som känns oerhört kränkande för oss föräldrar. Det var ju ljug allting som presenterades på mötet. Nu kom beslutet på måndagen och vi skulle ha fjorton dar på oss att göra något åt det. Det kändes helt absurt.

Nu träffade ni ju Cecilia Forss, moderat ordförande i nämnden. Hur tycker du att det gick?

– Jag tycker att det känns mycket bättre nu, när det känns som om vi får lite mer riktig information. Det känns som om de har tagit till sig av kritiken och som om de har lyssnat på oss. Jag hoppas verkligen att vi kan ha kvar vårt daghem i höst också. Det ser alla fram emot, säger Helena Brändström, en av föräldrarna med barn på Malma Backe förskola i Uppsala.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".