Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever ska kompenseras

Uppsala kommun vill nu kompensera de elever som under flera år felaktigt har gått i särskola. Det säger moderaten Cecilia Forss.

Igår fick politikerna i barn- och ungdomsnämnden en presentation av den utredning som kommunen tillsatt efter Upplandnsytts granskning om de många utskrivningarna från särskolan och de felplacerade eleverna.

- Självfallet måste de här eleverna få en chans att få de betygen som de skulle ha haft och som de kunde ha fått, säger nämndens ordförande Cecilia Forss (M). 

Kommunen erkänner alltså att många barn felaktigen har placerats i särskolan i Uppsala. Efter att Upplandsnytt för ett år sedan uppmärksammade de många utskrivningarna tillsatte kommunen en utredning kring det och igår presenterades den för politikerna i barn- och ungdomsnämnden. De allra flesta barn som har skrivits ut är så kallade gråzonsbarn som ligger på gränsen att tillhöra särskolan och därför är det mycket viktigt att de utredningarna som görs inför en inskrivning nu framöver i Uppsala är bättre än de hittills har varit menar Cecilia Forss.

- Utredningarna måste vara mer omfattande. Föräldrarna måste vara med involverade, även rektor och lärare på den mottagande skolan måste vara det.

Förutom mer omfattande utredningar så måste kommunen även bli bättre på att göra klart för föräldern vad en särkoleplacering innebär för barnet och dess fortsatta studier, att man aldrig skriver in ett barn under 7 år och för de som inte talar så bra svenska ska det alltid finna tolk i utredningen.

Kan du garantera nu att inte fel barn kommer att gå i särskolan i Uppsala framöver?

- Jag kan aldrig garantera, men jag tycker att vi idag har fått en beskrivning av rutinerna som jag vill påstå kvalitetssäkrrar hanteringen.

Vad tycker du om det som har hänt?

- Jag tycker alltid att det är förfärligt om ungdomar inte får de bästa möjligheterna som vi kan ge de och vi har haft möjlighet att ge de här ungdomarna bättre förutsättningar för resten av livet.

Hur ska ni kompensera de här eleverna som har blivit felplacerade?

- Jag tycker att de ska ta kontakt med oss och se om det finns någon möjlighet för oss att fylla på i undervisningen så att de kan få betyg för att fortsätta ett liv som icke sörskoleelev, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".