Tierp

20 får gå från Erasteel

Det rör sig om 14 kollektivanställda och sex tjänstemän som får lämna sina jobb.

Tre av de anställda på tjänstemannasidan väntas tacka ja till pensionsavtal, men övriga 17 anställda kommer att sägas upp.

Enligt Erasteels personalchef, Mats Hjerpe, är det kraftigt minskade orderingången, till följd av den globala ekonomiska krisen, som ligger bakom uppsägningarna.

– Stora delar av vår produktion i Söderfors står just nu helt stilla, säger han.

Han räknar med att de anställda kommer att få lämna företaget så snart som möjligt. Hur snabbt de olika anställda ska få lämna arbetet på Erasteel kommer att avgöras i förhandlingar med varje ansvarig chef.

– De har naturligtvis uppsägningstid på mellan en och sex månader och under den tiden får de betalt. Men vi resonerar inte, som vissa andra företag, att de anställda bör stanna så länge som möjligt på arbetet av rättviseskäl. Vi tycker att det är bättre för de anställda att de får gå hem så snabbt som möjligt, när vi inte har jobb åt dem, säger Mats Hjerpe.

Bara sedan nyår har har Erasteel minskat sin sammanlagda personalstyrka på tre orter i Sverige, däribland Söderfors, med 100 tjänster, från 450 till 350 anställda.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".