Knivsta

"Besparingarna räcker"

Knivsta tappar ytterligare 7,6 miljoner kronor i skatteintäkter, enligt den nya skatteprognosen från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Trots det är det ännu inte aktuellt med ytterligare besparingar i kommunen.

Det säger Göran Nilsson, moderat kommunalråd och kommunstyrelsen ordförande i Knivsta.

I går klubbade kommunfullmäktige i Knivsta igenom en besparing på cirka 14 miljoner kronor. Som ett dåligt brev på posten kom samma dag be sked från Sveriges kommuner och landsting, SKL, om att ytterligare minskade skatteintäkter är att vänta för nästa år, 7.6 miljoner kronor mindre jämfört med den prognos som kom i februari.

- Ja, det var lite dystert. Vi hade ju ett förslag till minskade kostnader till följd av den förra prognosen. Det var ganska stora nedskärningar på totalt cirka 14 miljoner och samma dag som vi ska fatta beslutet så får vi alltså reda på att det kommer att bli ytterligare 7,6 miljoner kronor i minskade intäkter, säger Göran Nilsson.

Vad gör ni nu?

- Det vi gjorde i går, utöver det vi hade tänkt oss innan, var att minska vårt förväntade resultat. Vi har haft bra resultat, långt bättre n budgeterat tre år i följd, så vi anser att vi nu kan kosta på oss ett dåligt år med dåligt resultat. Så vi belastar inte ytterligare våra nämnder med att minska kostnaderna i verksamheterna.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".