Älvkarleby

Bäver fast i kraftstation

I snart en vecka har en bäver suttit instängd vid Älvkarleby kraftstation. Om inte bävern kan fångas så riskerar den att skjutas.

Lars Olsson är gruppchef på Vattenfall.

- Det går ju relativt mycket vatten in i kraftstationen nu och den har då kommit in i vår intågskanal. Vid kanalmynningen, under bron, är det ganska strömt, så bävern orkar inte simma upp genom den kraftiga strömmen där, utan har blivit kvar nere i kanalen, säger han.

Enligt Lars Olsson har man gjort några försök att fånga in bävern med håv, men än så länge har man inte lyckats.  

- Den är för snabb och pigg, så den dyker och försvinner under ytan. Vi får vänta och se om den blir lite mindre snabb, så att vi kan få in den i håven och fånga den. Men hittills har den varit pigg, så antagligen hittar den väl lite mat i kanalen.  

Vad händer om ni inte lyckas fånga in den?

- Vi måste ju göra någonting, så vi har vänt oss till kommunen för att få hjälp. Antagligen kommer den kommunala skytten att få lösa det här problemet åt oss, om vi inte lyckas fånga in den med håven, säger Lars Olsson.

      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".